welcome

 

 

Selamat Datang Ke Bintongan

DIMANA MELAYU BANGGANG DI SITU UMNO MENANG

 

 

 

Ni Pengikut Gua

Malaysia is among the most friendly and hospitable places in the world

zwani.com myspace graphic commentsMalaysia is among the most friendly and hospitable places in the world to work and live in, while Malaysians are warm, friendly people who easily accept foreigners into their circle of friends.
Malaysia is among the most friendly and hospitable places in the world to work and live in. In addition, the country's tropical climate with its uniform temperatures allows light, comfortable clothing throughout the year.
Expatriates and their families will enjoy a safe and comfortable living environment with 21st century amenities, good healthcare and medical facilities, excellent educational institutions, and world-class recreational and sports facilities - at costs much lower than in their own countries.
One of the country's most distinctive features is its rich diversity of cultures, a heritage derived from its racial mix of some of the world's oldest civilisations - Malay, Chinese and Indian. This potpourri of race and culture has enabled Malaysians to speak at least two, and even three, languages - Malay (the national language), English, and their own mother tongue. Living in such a cosmopolitan environment, Malaysians are warm, friendly people who easily accept foreigners into their circle of friends.


StarBug

HATE


Berkicauan

Thursday, November 18, 2010

RM 1.3 Trillion tuuuuuuuuuu ?????SHAH ALAM : Ahli parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail mendakwa sebanyak RM 1.3 trilion wang negara telah dibazirkan berikutan berlaku ketirisan akibat penyalahanguna kuasa dan pentadbiran yang tidak telus.

Menurut beliau, ketirisan termasuk rasuah, salah tadbir, kehilangan, disembunyikan, pelbagai pengurusan yang tidak cekap dan salah laku lain di bawah pentadbiran Umno-Barisan Nasional tambah ketara dalam tempoh 30 tahun kebelakangan ini.

"Saya menjangka, jumlah yang terkikis, tertiris, hilang, tidak tahu kemana,dibazirkan,disembunyikan,dicampur dengan sumber alam, pengurusan yang tidak cekap sehingga defisit,keseluruhannya dalam tempoh BN memerintah, RM 1.3 trilion.

Masalah utama dalam isu pengurusan ekonomi negara dalam tempoh 30 tahun kebelakangan ini memang sah, isu pertama ialah ketirisan, kebocoran besar-besaran sekaligusmenyaksikan ekonomi kita tidak dapat dikawal dengan baik dari segi pembaziran," kata Azan kepada TV Selangor.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Ahmad Husni Hanadzlah ketika ditemuramah agensi berita Blooberg Jumaat lalu dilaporkan sebagai berkata, kerajaan akan meminta bantuan daripada Bank Dunia bagi mengurangkan perbelanjaan perbendaharaan negara yang mencatatkan defisit tertinggi sejak 22 tahun.

Malaysia mencatatkan pertumbuhan ekonomi lembab iaitu pada kadar 4.7 peratus dalam tempoh sedekat terakhir berbanding 7.2 peratus pada tahun 1990-an, ketika di bawah pentadbiran Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Justeru menurut Azan, tindakan meminta bantuan dari luar hanya akan mengakibatkan defisit negara semakin tinggi dan hutang semakin meningkat.

Sehubungan itu katanya,timbul juga persoalan, apakah Bank Dunia yang berpangkalan di Wanshington itu mempunyai keyakinan terhadap ekonomi Malaysia sehingga sudi memberikan bantuan yang diminta.

"Apabila kerajaan kata kita terpaksa bergantung kepada pinjaman daripada Bank Dunia ataupun apa sahaja yang berkaitan dengan pinjaman dari luar, pertama, adakah ia akan menyebabkan pihak luar merasa yakin kepada kedudukan kita?

"Kalau setakat hendak mengharapkan kepada pinjaman luar sedangkan orang luar tidak ada keyakinan kepada kedudukan ekonomi, jawapnya kita akan bermimpilah," tambah Azan.

Menurut Azan terdapat lima faktor yang mengakibatkan ketirisan wang negara seperti rasuah, ketidakcekapan pengurusan, tidak ada pengawalan dari segi pengauditan, kenaikan kos yang mendadak akibat dari kejatuhan ekonomi dan kedudukan pasaran negara yang terpaksa menghimpit peranan sektor swasta yang dianggap mendatangkan pendapatan besar kepada negara tetapi itu tidak berlaku.

Namun ironinya kata Azan, bagaimanana perkara seumpama ini boleh berlaku kepada negara yang kaya hasil buminya seperti Malaysia.

"Sepatutnya kita mempunyai rezab dua kali ganda, maknanya kita dalam keadaan lebihan dua kali ganda. Bukan defisit. Itu lebihan pertama...lebihan kedua, kita ada banyak tambahan dari sumber alam. Tetapi keduanya kita kikis habis.

" Kita antara negara yang mempunyai sumber alam yang besar yang tinggi di dunia. Kenapa boleh kita kehilangan dana negara yang besar?" katanya lagi.

Beliau menambah setiap rakyat sepatutnya bertindak sebagai ketua juru audit negara mempertikaikan masalah berkenaan memandangkan Ketua Audit Negara juga secara terang-terang mempertikaikan mengenai penyalahgunaan wang rakyat .

OLEH: Salmiah Druhamad Drahsin


Read more: http://biaqpila.blogspot.com/2010/11/rm13-trilion-wang-rakyat-dibazirkan.html#ixzz15bFGRXk9

No comments:

Post a Comment

Please Say Or Write Something, Thank You !